Elvin

The Golden Boy


Jineau Elvin, een knappe fawn Whippetman, is bij ons gekomen samen met zijn halfzusje Gloria. Hij was toen al volwassen, maar dat verhinderde niet dat hij zich heel snel aan ons hechtte en quasi onmiddellijk zijn plaats vond in de toenmalige roedel. Hij is een discrete, easygoing huisgenoot, die perfect gehoorzaamt.

Vandaar het idee om met hem gehoorzaamheid te gaan doen. We hielden van het begin af aan rekening met de aard van de Whippet en besloten om niets te forceren, maar die eigenheid te respecteren. De manier waarop een windhond de oefeningen uitvoert en aanleert, staat vaak in schril contrast met die van andere rassen, onder meer herdershonden. Relatief snel promoveerden we van de A-klas naar de B-klas, maar eer wie eer toekomt : de meeste basisbevelen had Elvin al onder de knie toen hij bij ons kwam wonen.

Het werd steeds duidelijker dat de motivatie van Elvin om naar “het klasje” te gaan, eerder lag in de privé-tijd die hij tijdens de lessen met ons doorbracht groter was dan in een perfecte uitvoering van de oefeningen. De bevelen had hij snel door, maar hij snapte niet – en nog steeds niet – waarop dat per sé op die plaats of die bepaalde manier moet. Menig lesgever moedigde ons aan om daarop te corrigeren, maar wij waren allang blij dat hij snapte wat we zeiden. Voor zijn brevetproef slaagde hij van de eerste keer, maar hij had al zo veel voor ons gedaan, dat wij het niet langer nodig vonden om doorgedreven met hem te gaan trainen, omdat op het niveau van de Debutanten de afwerking van de oefeningen centraal staat.

Bijgevolg doen we de oefeningetjes enkel thuis nog en bepalen wij onze eigen normen qua afwerking van de oefeningen. Daar zijn zowel Elvin als wij gelukkig mee.

Los daarvan is Elvin een droomwhippet, die uitstekend los kan onder alle omstandigheden, of je nu in een bos, op een strand of in het veld wandelt. Het enige waar hij het niet zo op begrepen heeft, is commotie, drukte, onnodig enthousiasme. Hij probeert die altijd te vermijden, maar als dit niet lukt, durft hij wel eens bitsig uit de hoek te komen. Hoewel we dit niet aanmoedigen, kunnen we daarmee leven. Hij is nu eenmaal mijn favoriete held op sloffen.

Voor de nieuwkomers is hij de absolute über-Whippet : hoewel hij uitermate veel geduld heeft met de jongeren in de roedel, handhaaft hij de orde en hij corrigeert op een consequente, correcte manier waar nodig. Als hij er zin in heeft, speelt hij lekker mee met de rest, maar altijd in de positie van “grote” broer. De overige Whippets respecteren dit dan ook.

Verder is hij een absolute bourgondiêr, behalve als er lamsvlees voorgeschoteld wordt. Extraatjes gaan er altijd in. Elvin beheerst de kunst van het discreet en gesofisticeerd bedelen als geen één. Met zijn kin op de koffietafel en zijn smekende oogjes strak op zijn “slachtoffer” gericht, krijgt hij meestal zijn zin… Tja..

Discrete Elvin vindt een privémomentje waarop hij alle aandacht het absolute toppunt van genot, gewoon even iets meer mogen dan een ander, gewoon onverdeeld alle aandacht krijgen en hij is in de zevende hemel. Vanzelfsprekend gunnen wij hem dit met alle plezier.

Elvin heeft eveneens een zwak voor..euh.. organische parfums en gaat – zodra hij daar de mogelijkheid toe krijgt – lekker rollen in eender wat hij op zijn weg vindt. Tot spijt van wie het benijdt…

Elvin is een kind van Blue Spring’s Royalty en Tell Me More du Haras d’Hélios. Hij is geboren op 8 april 2005.Zijn broertjes zijn Eaujin en Eisenhower en zijn zusjes Encore en Eyecatcher.

Op 24/03/2018 moesten wij de loodzware, maar onvermijdelijke beslissing nemen om Elvin te laten gaan. We kunnen alleen maar hopen dat hij het bij ons naar zijn zin had.